Op 26 augustus vangt de verjonging van de laan aan. Concreet betekent dit dat de inlandse eiken in het noordelijke deel van de laan worden gesnoeid en dat dood hout wordt verwijderd. De Amerikaanse eiken in het zuidelijke deel worden grotendeels gekapt. Dit deel is weinig vitaal. Hier zijn veel slecht ontwikkelde kruinen te zien en veel dood hout. Dit brengt veiligheidsrisico’s met zich mee.

Vanaf 25 november wordt gestart met de aanplant. Voor de Amerikaanse eiken worden inlandse eiken aangeplant. Qua natuurwaarde scoort een inlandse eik vele malen hoger dan de Amerikaanse eik. Uitganspunt hierbij is dat de Sallandse roede als plantafstand word gebruikt zoals ook in het noordelijke deel het geval is.

Uiteindelijk moet dit resulteren in een vitale inheemse laan als kenmerkende drager van het landgoed. De inlandse eiken handhaven en beheren als laan met vitale bomen zonder onder begroeiing van bomen en struiken. Een goed ontwikkelde kruid laag is gewenst. Daarvoor zal jaarlijks de ruigte‐/grasstrook onder de bomen worden gemaaid en afgevoerd. De laan is dan weer veilig begaanbaar.